diumenge, 14 de març del 2010

Ruta per les Garrigues:oli, castells i història amagada

La ruta que us proposo comença per la carretera LV-2014, s'ha d'agafar el trencall de la dreta cap a Fulleda des de la N-240.
Mostra Les Garrigues: Oli, castells i història oblidada en un mapa més gran

Comencem per Tarres, un poble d'aquests que en queden pocs. Aneu atents a la carretera, al marge esquerra concretament, perquè podreu identificar búnquers de la guerra civil. Les Borges van ser ocupades pels feixistes a començament de gener del 39, molt aviat en l'ofensiva un cop caiguda Lleida. Fixeu-vos en l'orientació, i sabreu quin bàndol els va construir. De fet, els qui tenen terres allà diuen que de tant en tant encara s'hi troben material pel camp.

Podem començar la ruta per Fulleda. Aquest poble de poc més de 100 habitats té l'honor de ser la població natal d'Agustina Saragossa i Domènec. Deixo que endevineu el nom pel qual és coneguda aquesta mítica noia que té un monument al poble inaugurat pel 200 aniversri del seu naixement. És una d'aquestes injustícies fetes contra la història del nostre país que val la pena saber.

Després seguim cap a L'Espluga Canva. En aquesta pàgina teiu informació del castell i la història de L'Espluga Calba. L'actual castell relacionat amb el hospitalers, així com la població, té l'origen en la repoblació immediatament posterior a la conquesta de Lleida i Tortosa de frontera per part de Ramon Berenguer IV al 1148.

Seguint per la mateixa carretera passem pel Omellons i anem a al castell de la Floresta. A la mateixa pàgina que us he posat trobareu a part del castell més coses per veure a la població. Aquest castell formaria part del sistema defensiu de musulmà de Lleida i com l'anterior tambe va ser completament refet després de la conquesta de Lleida.

Si aneu amb temps us podeu desviar una mica de l'itinerari per arribar-vos fins Arbeca. Val la pena. Les olives arbequines deuen el seu nom a aquesta població, podeu mirar l'article d'aquesta revista per conèixer una mica la història. les olives i el castell. I si encara teniu més ganes, podeu acostar-vos una mica més cap al nord als afores de la població alsEls vilars d'Arbeca, part de la ruta dels ibers. Trobareu el trencall a la dreta i l'haureu de resseguir pel canal.

I arribem a El Mas i restaurant, plat fort de la sortideta: Restaurant i parc temàtic de l'oli. Si us quedeu a dinar, aneu-hi abans d'entrar al parc i no llenceu el tiquet, perquè després hi ha descompte. Al restaurant es menja d'allò més bé, cuina catalana de veritat, no és només un anunci i tenen a tot el voltant dels menjadors citrells amb tots tipus d'olis de la comarca a disposició. És un no parar d'aixecar-se a sucar el pa! A poca barra que tinguis t'hi calces les botes! El restaurant no té pèrdua. Surts de les Borges Blanques direcció Lleida i està a pocs quilòmetres. El distingireu ràpidament pel cargol enorme que hi ha a la teulada.

I si encara ho voleu allargar una mica més, podeu visitar la capital de la comarca:Les Borges Blanques, per comprar a la cooperativa a bon preu o per cercar les petges del seu fill il·lustre: Francesc Macià.
Si finalment  decidiu quedar-vos a les Borges o a prop a dormir, us recomano que surtiu a L'Slàvia. Un local collonut per fer unes cerveses després de tanta cultureta. Per dormir us recomano l'hostal Benet, l'efifici té història recent, és molt cèntric. Per cert, a la població no demaneu per "Benet", perquè la meitat de la població se'n diu, si no del primer cognom o del segon dels dos fins i tot!

Aquí us deixo la informació sobre el part temàtic que donen quan hi vas.

I ja ta. A quí li agradi fer una mica més quilòmetres, o de tornada si t'has quedat a dormir, s'hi pot acostar a Vallbona de les Monges que és relativament a prop i Maldà que té un castell junt amb Guimera que formava part de la línia de frontera cristiana al segle XII. I sí, el de les galeries Maldà de Barcelona ;D que de fet era casa seva.  ;D Però aquesta ruta la deixo per una altra ocasió.Podeu trobar més informació a aquests webs oficials:
Ruta de l 'oli d'Ara Lleida  i  Rutes per la comarca.