dimecres, 19 de març del 2008

Transvasaments

És impressionant com ara alguns polítics i alguns periodistes fan servir els mateixos arguments retrògrads que ja vam combatre contra el transvasament de l'Ebre al seu moment, per defensar el transvasament cap a Barcelona. Llavors els utilitzaven els del PP, ara ho fan els del PSOE i afins. Això sí, evitant pronunciar la paraula maleïda.

El tema de l'aigua, però, segueix sense resoldre's. Perquè el problema principal no és d'on és malbarata l'aigua quan ja s'han malbaratat els recursos d'un indret. El problema és, d'entrada, com tants d'altres en aquest país: manca d'inversions a causa de l'espoli fiscal. Això comporta per exemple que les canonades d'aigua que serveixen per transportar l'aigua perdin més aigua pal camí de la que acaba arribant a lloc.

També perden aigua els nombrosos edificis, de l'època franquista, que encara tenen canonades de plom, que perden més aigua de les que porten. Una factura més de deficiències que estem pagant. A partir d'aquí, podríem mirar els interessos econòmics d'uns quants, que pel que es veu estan per sobre dels drets de les persones a tenir un bon servei d'aigua: camps de golf, piscines privades i permisos per edificar urbanitzacions allunyades de nuclis urbans, podrien ser un clar exemple.

Mentre, alguns demagogs, malgrat l'evidència, però aprofitant-se de la ignorància com sempre d'una majoria, insisteixen en culpar els pagesos. Jo els diria que provessin de menjar-se una pilota de golf, o de fer créixer enciams en les piscines dels hotels de luxe només per a guiris. Perquè l'aigua per rec, al contrari de la que es malbarata en els ruscs de la Costa Brava perquè es treguin la ronya de tot l'any els guiris , no es perd. Els productes són per alimentació, i l'aigua sobrera va a parar a aqüífers subterranis, no es contamina. Sense comptar el paper que fan els pagesos de vigilants del territori.

La manipulació segueix, però, quan s'ensenya (igual que abans es feia amb l'Ebre)
la suposada enorme quantitat d'aigua que tenen els territoris afectats, "que es dediquen a fer descensos en barca". Impresionant. Ja no s'ensenyen els embassaments buits, ni els nombrosos torrents aixuts, no. Ara toca continuar enganyant. On van a parar els diners que paguem pel cànon de l'aigua? Per què no són solidaris els qui poden amb el seu sou? Que comencin per prohibir la construcció de promocions amb piscines, que comencin a tancar camps de golf per la sequera, i que modernitzin les instal·lacions que sembles pous del 3r món.