Benvolguts amics, contactes tots,
El Bloc d'Històries d'Europa |
Com alguns de vosaltres ja sabeu, he iniciat un projecte, amb en Jordi Bonvehí, per impulsar el coneixement de la història, concretament de la història d'Europa. Creiem que és bàsic per a una democràcia sana que les persones exerceixin la seva llibertat, i per això calen tenir uns coneixements mínims de l'entorn on es viu. I pels catalans, avui com fa mil anys, el nostre entorn és Europa, tot i que no necessàriament aquesta Europa que hi ha ara.
Malauradament, el context cultural històric que ha patit el nostre país, ni tan sols ens ha permès de conèixer la pròpia història. Encara avui en dia, els ensenyaments obligatoris impedeixen aquests coneixements de l'entorn, imprescindible per coneixes a sí mateix, reduint l'espai d'estudi històric a la mínima expressió.
I encara aquesta mínima expressió s'obliga a que sigui unidireccional i subordinada completament a l'estat espanyol, o, millor dit, a la historiografia creada des de Castella. Així, els nostres joves, en el millor dels casos, poden arribar a saber on para el Guadalquivir, i d'altres rius peninsulars (diguem-ne rius per entendre'ns) però són completament ignorats en res més. Per exemple, no saben ni quin riu passa per Berlín, i això que és la capital econòmica actual d'Europa, i no diguem situar l'Elba, el Tet o la Garona. En casos més greus hem vist exàmens on els alumnes posaven el riu Mississipí a Londres.
Algú pot pensar què això és anecdòtic. No. No ho és, i és molt perillós, la ignorància és una xacra per a la democràcia. I també per a temes considerants pràctics, perquè els nens catalans rarament s'aniran a ofegar a Sevilla, per contra s'ofeguen als canals de rec de Lleida o se'ls emporten les riuades del Maresme, perquè ningú els ha explicat aquestes característiques del nostre país, molt menys la formació reglada. Només cal visitar un col·legi, per veure encara els marcs mentals en que es mouen i fan moure els nens. Ja no fan aprendre de memòria els reig gots, però és només el pas anterior, pràcticament no s'ha avançat res. I la llei Wert, i Bolonya, per contra d'avançar, pel camí del retrocés. Avui en dia, que molts catalans es veuen obligats a emigrar a Europa, resulta que no en tenen ni idea de la història dels països on van, i per molt que ens obliguin a conèixer quina és la capital de l'estat espanyol (la metròpoli colonial) això els servirà de ben poc quan hàgim d'anar a Anglaterra, per posar un lloc.
En temes polítics, també es veuen les mancances en tot tipus de l'ensenyament, tants anys centrat només en inculcar a la força l'espanyolisme, fomentant l'aïllacionisme. Resulta quasi impossible que penetrin conceptes tan bàsics com la democràcia a bona part de l'estat espanyol, i pràcticament, ni tan sols els qui tenen responsabilitats polítiques saben diferenciar els poders legislatiu, executiu i judicial. No coneixen la revolució francesa, no saben què són els estats, no saben com s'ha creat Europa i a sobre critiquen els organismes internacionals quan els piquen el crostó. La ignorància és atrevida.
El nostre projecte, modestament, intentarà d'una forma amena, intentar cobrir aquestes mancances de coneixements de l'entorn europeu d'una forma planera. Coneixements enciclopèdics estan ben coberts a Internet, manquen temes fabricats que expliquin temes concrets, sobretot d'actualitat. I en això ens posarem. Us animem a tots, per tant, en tant que contactes nostres, a participar d'aquest nou projecte, aportant els vostres comentaris, peticions i suggeriments.
Us hi esperem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada