dimarts, 25 de desembre del 2007

Per què serveixen els estancs?

Estem tan immersos en la rutina, formen una part ja com del paisatge, són tan "evidents" que ningú sembla demanar-se què hi fan i per què serveixen. N'hi ha una autèntica xarxa d'establiments d'aquesta mena, tants com farmàcies.

Tenen sentit una xarxa d'establiments només per vendre tabac? A aquestes alçades no. Quan es fomentava el consum d'aquesta droga podien tenir algun sentit, a part de ser un monopoli. Però ara? Només poden servir perquè unes poques famílies, generalment agraciades durant l'època franquista amb el permís per obrir aquest "negoci", es continuïn omplint les butxaques malmetent la salut de la població.

També eren els establiments on es venia el paper oficial, i quin sentit té ara amb Internet? Cap. Quan fa que la gent no va a un estant a aconseguir un document oficial? O el facilita la pròpia administració o es pot descarregar d'Internet. I els segells, ara que correus és privat, perquè s'han de vendre als estancs? Però a més, d'on ve relacionar tabac amb paper oficial? Aquesta relació masclista prové del nacional-catolicisme franquista que relegava la dona a un paper secundari en absolutament tot. Per tant l' home (fumar feia més home) era el qui s'encarregava de "mantenir la casa" i de les "coses oficials" (que feia molt importants a una colla d'analfabets submisos).

Relacionat amb aquesta visió de la societat, i del seu paper monopolístic, estava el fet d'usar l'estanquera (d'aquí aquest nom de la bandera de l'estat espanyol) imposició que, per sort, després de la crema a Catalunya de bústies i rètols a la fi va desaparèixer

Quan viatgin per Europa, per països normals, estaria bé fer l'exercici de buscar estancs, que mirin on es pot comprar tabac i veuran que no és tan fàcil com aquí o que es vénen a més llocs. També que mirin on es compren les coses i quines relacions culturals s'hi fan, per exemple, a Anglaterra els diaris es vénen a les farmàcies.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant.